2018. január 6., szombat

Miamona's Reading Challenge 2018

Immár, azt hiszem, hagyománynak tekinthető, hiszen negyedik éve indítom útjára olvasási kihívásomat, amiben még mindig az a jó, hogy a kategóriák összemoshatók, át- és összejárhatóak, vagy ha nem tetszik kicserélhetőek. Az igazán elszántak teljesen saját listával is indulhatnak, ami a csövön, vagyis a lapon kifér! :) 

Sok visszajelzést kaptam az elmúlt években, hogy élvezitek a megálmodott kategóriákat, de jöttek olyanok is, nagy örömömre, akik teljesen saját ízlésükre szabták a listát. A kihívás oda-vissza teljesíthető, tehát kereshettek nektek tetsző könyveket, amik lefedik a kategóriákat, de ha csak úgy szabadon garázdálkodva olvasgattok, és ráeszméltek, hogy jééé, ez az MRC-ben a 4-es kategória, hát ráhúzhatjátok nyugodtan mint a vizes lepedőt. A kihívás molyon is követhető. Van plecsni is meg minden! :)


A szabályok változatlanul lazák, és lazán változatlanok:



::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
~ 10+1 kategória van, ahol a +1 Jolly Joker, azaz kiválthat egy nem annyira tetsző kategóriát.
~ A kategóriák összevonhatóak; egy könyv több kategóriát is lefedhet, tehát az olvasott könyvek számának nem kell feltétlen 10-nek lenni.
~ 2018. január 1 utáni olvasások érnek.
~ Új olvasások, amennyiben a kategória nem írja, hogy újraolvasás is ér.
~ A kihívás 2018 december 31 éjfélig tart, tehát eddig kiolvasott könyvek érnek.
~ A legfontosabb szabályt hagytam a végére, amit mindenképp kérnék betartani: Have fun! Élvezzétek az olvasást! :)
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::



Azt hittem, nehéz dolgom lesz új kategóriákat kitalálni, de ez csak addig tartott, míg le nem ültem, és el nem kezdtem írni. Remélem sokaknak tetszik majd az én verzióm is, de szeretettel várom a sajátokat is!

Íme a 2018-as MRC kategóriák:

1.  Össze vagyunk kötve, mint hidakkal a Pestek
                  (Anna and the Barbies - Holtodiglan)

Fotó: Gergely Schöff
Forrás

Immár hat éve élek Budapesten, de a mai napig nem tudok betelni vele! Azt is nagyon élvezem, ha egy-egy regényben köszönnek vissza az ismerős utcák, terek. Ha ti is így vagytok ezzel, olvassunk hát olyan regényt, amiben akár csak egyszer is megemlítik Budapest egy utcáját, terét, épületét, tehát egy kicsivel többet, mint magát a várost. Ehhez a ponthoz, idézeteket is küldhettek, ha van kedvetek, hátha más is kedvet kap! 


2. Zene nélkül mit érek én...

Kép: Pinterest
Ahogy a szummázásomban említettem, 2017-ben nagyobb szerepet kapott a zene, mint a könyvek, és annak ellenére, hogy voltak olyan éveim, amikor jóformán alig hallgattam zenét, mára elképzelni sem tudnám az életet zene nélkül! Ezért hát kössük össze a kellemest a még kellemesebbel, és olvassunk olyan regényt, aminek: zene van a címében / vagy zene van a borítóján / vagy központi helyet foglal el a zene, akár csak egy újra visszatérő szám... Szabad tágan értelmezni a kategóriát, csak legyenek benne így vagy úgy hangjegyek.


3. Kiskarácsony, nagykarácsony

Kép: google
Azt meg ugyan ki mondta, hogy karácsonyi történeteket csak karácsonykor lehet olvasni?! Persze, akinek csak akkor esik jól, még az is bőven belefér! A lényeg, olvassunk bármilyen karácsonyi történetet, akár a nyár közepén is! Csak, mert jól esik! Meg mert kivált egy kategóriát nálam! ;)


4. Lelki béka...

Kép: google
Az olykor áradó, rohanó, ránk telepedő mindennapokban nehéz megtalálni az olykor igencsak halkan brekegő lelki békánkat... Igaz, minden könyv arra hivatott, hogy elraboljon minket a saját gondjaink elöl, de vannak írások, amelyek átlagon felül elringatnak, kikapcsolnak, ami után úgy érezzük magunkat, mintha egy wellness hétvégéről érnék haza kisimultan, kipihenve. Próbálunk egy ilyen könyvet találni, és merüljünk el benne. Újraolvasás is ér!




5. Come, fly with me...

Kép: Pinterest
Sokan vágyunk utazni, felhők szárnyán suhanni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy bár, míg fiatalabb koromban teljesen kimaradt a repülés élménye, felnőttkén volt / van szerencsém pótolni. Bár már jó pár úton túl vagyok, azért mindig van bennem félsz, és mindig csak akkor lélegzem fel, amikor szilárd talajt ér a lábam, vagy legalább a gép kereke, mégis, amikor elérjük a repülési magasságot, minden szép és nyugodt (ideális esetben), sosem tudok betelni a látvánnyal. Különös élmény minden egyes alkalommal. Szóval, aki repült már, azért, aki pedig nem, azért... Olvassunk egy könyvet, amiben repülnek. Tágan is értelmezhető, akár gép nélkül is... ;)


6. Eat now (Pray, Love later)

Kép: Pinterest
Ugyan ki ne szeretne enni?! Nem tudom, hogy vagytok vele, nekem mindig kicsordul a nyálam, ha valami guszta kis étel leírást látok, de nem is kell annyira részletekbe bocsátkozni, mai napig emlékszem, hogy például Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságbóljában milyen jóízűen esznek májkrémes kenyeret savanyú uborkával. Joanne Harris Csokoládéja is ízlelőbimbókat (is) mámorító élmény, de a kategória címadójában is elmerülhetünk az olasz konyha zaftos részleteibe. Olvassunk hát legalább egy olyan regényt, amiben legalább egyszer egy igazán jóízűt esznek / főznek/ sütnek, és nekünk legalább egyszer ki kell szaladnunk a konyhába... 


7.  Lenn délen, meseszép éjen édes édent remélsz...

Kép: google
... De csak remélsz, mert általában nem azt kapsz...  PuPillám, és az én nagy bánatomra is a tavalyi szórásból kimaradt, pedig nagyon rajongunk a déli regényekért, még akkor is, ha oly' sok bennük a szenvedés, igazságtalanság. Kegyetlenségükben is felemelőek tudnak lenni ezek a sors-történetek az elnyomottakról és elnyomóikról. Nekem nagy kedvenc például, filmen és könyvben is, Kathryn Stockett: A Segítség. Toni Morrison: Nagyonkékje is jócskán belém mart már. De nagyon szerettem Edward Kelsey Moore: Szikomorfán születtemjét is. És hát ne felejtsem ki a nagy nagy kedvencemet sem, ami nem más, mint Fannie Flagg: Sült zöld paradicsoma. De akár olyan klasszikusok is szóba jöhetnek, mint Harriet Beecher Stowe: Tamás bátya kunyhója vagy az Elfújta a szél. A lényeg, hogy olvassunk déli regényeke, még ha nem is olyan meseszép édes édenek...


8. A pöttyös és csíkos az igazi!

Kép forrása
Lehet, hogy az idei kicsit jobban is kedvez a női olvasóknak, mint eddig, de nem tudom megállni, hogy ne legyen egy pöttyös kategória. És most NEM a vörös és rubinpöttyös könyvekre gondolok, hanem a porillatú, igazi, régi, ifjúsági pöttyösökre és csíkosokra! Szabad felmenni a padlásra vagy ellátogatni a legközelebbi antikváriumba, könyvtárba, kedvenc nagymamánkhoz, mert ezek a kis gyöngyszemek igazi kincset rejtenek! Itt találtok pár tippet az általam már olvasott pöttyös/csíkosokból, de szabadon garázdálkodhattok és pöttyözhettek, csíkozhattok! Higgyétek el, nem fogjátok megbánni, ráadásul például az első kategóriával egészen biztosan összevonható, ha magyar írást választotok. ;)


9. Jöjj vissza hozzám!

Forrás: Giphy
Biztosan nektek is vannak olyan szerzőitek, akiket imádtok, szerettek, olvastatok is már tőlük, talán többet is, de aztán azóta valahogy perifériára szorultak. Időről-időre egy szerelmetes gondolat formájában átfutnak az agyatokon, de aztán a várva várt újra találkozás továbbra is csak várat magára... Nekem ilyen például Szabó Magda és Joanne Harris, Schäffer Erzsébet. Tudom, hogy ha visszatérek hozzájuk, olyan lesz, mintha hazaértem volna, mégis valamiért mindig csak elhúzom a  mézesmadzagot a saját orrom előtt... Hát most kitárhatjuk karunkat, és rákiálthatunk a polcon, hogy: Jöjj vissza hozzám! Azaz, olvassunk olyan szerzőtől, aki a szívünk csücske, és akit mégis valamiért hanyagoltunk az utóbbi időkben... 



10. Mint a Vénusz és egy tányér leves...


Kép: google
Aki nézte a Szívek szállodája című sorozatot, annak ismerős lehet ez a kifejezés. Rory kérdezi az édesanyját Lorelait, hogy vajon miért ennyire különbözőek a férfiak és nők, és hogy lehet, hogy míg a férfi a Mars, addig a nő a Vénusz, hogy lehet, hogy mindketten bolygók, amikor sokkal inkább, mint a Vénusz és egy tányér leves... Tudom, ez nem szép az Urakkal szemben, elnézést is kérek, és higgyétek el, hogy ebben nincs annyira durva negativitás, mint így a kontextusból kiragadva. A lényeg tehát, hogy olvassunk olyan regényt, amiben nők és férfiak vannak, és kettőjük között interakciók jönnek létre, megmutatkoznak a bolygók és levesek! Azt hiszem nem kevés ilyen regény akad... :)


+1. Játszd le nekem a Mistyt


Kép: google
Nos, ennek a kategóriának nem sok köze van a nevét adó filmhez, amelyben Clint Eastwood egy rádiós dj, akire eléggé rászabadul egy megvadult nőszemély. De tetszik ez a cím, mert olyan... misztikus, nem igaz? Ez itt már a plusz egy, a Jolly Joker, amivel, ha az én listámat követed, és az egyik kategória nem annyira fekszik kiváltható. A feladat pedig csak annyi, hogy olvassunk el legalább egy misztikus regényt, amitől kicsit vagy nagyon megfagy az ereinkben a vér, és kétszer is magunk mögé vagy az ágy alá nézünk... Nem kell, hogy horror legyen, elég ha misztikus, de persze kinek mi a misztikus fokozata... :)

**********************************************************

Ez lenne hát az idei felhozatal, remélem, tetszik, de ha nem, tudjátok, bátran szabjátok testre! 

Hajrá, olvasásra fel! Ha szeretnétek részt venni, vagy kérdésetek van, könyvtippekre vágytok tőlem, egymástól, más kategória tippetek van, csak kommentáljatok bátran!


A könyvek; a kihívások; a kategóriák; és az édes, olvasással töltött órák legyenek veletek idén is!
Miamona

26 megjegyzés:

  1. De jó lett az idei MRC :) Azt hiszem felírom, és számon tartom majd, hátha sikerül teljesítenem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök, ha tetszik, és megkísért! ;)

      Törlés
  2. Szuper lett, jövök idén is!!

    VálaszTörlés
  3. Vártam már! De jó, hogy meg is hoztad máris a kategóriákat!
    Ó, többre is van instant jelöltem, de nagyon tetszik több más kategória is, amik jól ráhúzhatók valamire akár utólag is. :) Szabad nagyon! Szerintem idén nem változtatok semmit. A 2017-esbe beletettem a déli regényt, változtatva, de mégsem olvastam. Majd idén a szikót!
    Tavaly nem sikerült a kihívás, de érzem, hogy idén fog!
    A zenéstől félek picit, mert ezeket kifejezetten kerülöm, de majd meglátjuk. :)
    Köszi a kihívást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szabad nagyon hát! ;))) Tényleg, te végül beletetted a délit, elfelejtettem. Nem baj, most teljesítheted is :D
      A zenésre most én se tudnék kapásból... legfeljebb majd jól meg+1-ezed aztán kész! :D
      Örülök neked PuPillám! ♥ =)

      Törlés
    2. Igen, cseréltem pár kategóriát tavaly, de mindegy lett volna, ha hagyom az eredetiket, sajnos akkor se tudtam sehogy belepasszírolni semmit a kategóriákba, és könyveket se már az év végébe... :D Dehát tudod, hogy kicsit kevésbé a könyvekről szólt az évem sok egyéb miatt.
      Na de a zenés se lehet annyira fogós kérdés! :) Nikkincstől kaptam a tippet a This Song Will Save Your Life-ra (Éld az életed!), amit Katacita fordított le. :) De másnak ajánlom Az időutazó feleségét is, abban rengeteg zeneszámot emlegetnek!
      Aztán legfeljebb kijollyzom. :)
      Én meg örülök, hogy visszatértél! ♥

      Törlés
    3. Kijollyzod, ez de jó kifejezés! :D Nem is emlékszem a számokra az időutazóban, de jó tipp, köszi, meg a másikat is, majd utánaolvasok, nahát Katacita fordította?! :) Nekem közben Gayle Forman: If I Stay / Ha maradnékja jutott eszembe, abban is volt zene. :)
      Köszi!!! <3

      Törlés
    4. Ezt szoktam használni pedig :P :)
      Igen, emlékszem az időutazóban engem rémesen idegesítettek a zenék, ismersz. :D
      Bizoooony, Katacita már két könyvet is fordított, tök jó! :) Látod, milyen infók vannak, ha visszajössz a vérkeringésünkbe! :D :D
      Hú, a Formant én nagyon nem szerettem. :/ De van benne zene, tényleg.

      Törlés
    5. Lehet hogy engem is idegesített, azért is törölte az agyam. :D
      Nekem sem tetszett kiemelkedően, csak beugrott a zene. :)
      Igen, jó újra keringeni! :)

      Törlés
  4. Nagyon jóóók a kategóriák! :) Jövök én is! :)

    VálaszTörlés
  5. Tavaly sajnos nem sikerült teljesíteni (de előtte kétszer igen), idén biztosan sikerülni fog.
    Nagyon tetszenek a kategóriák, idén sem fogok változtatni. :)
    (molyon: bazsalikom)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, örülök, nagyon! Tavaly nekem sem sikerült, ha ezt vigasztal! :D Na de majd idén..! :) Üdv köztünk, jó, hogy jöttél!

      Törlés
    2. Köszönöm! :)
      Igen, kicsit vígasztal, hogy Neked sem sikerült. :)
      Lívia

      Törlés
  6. Mia, nagyon klassz a listád! Szeretem, hogy ennyire fantáziadús! Persze azt nem ígérem meg, hogy csatlakozom, sajnos a felére legalább nincs regény a polcomon, és cél lenne a kevés vásárlás, de ha mégis találok valamit, ami összecseng, majd visítozom :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Reea! :) Szerintem amúgy simán lehet, hogy úgy is teljesíteni fogod, hogy észre sem veszed közben! :D Például, ha találsz egy jó magyar pöttyöset, ami tele van Budapesttel, esetleg repülőre is ülnek, és jókat esznek, miközben egy szép zene szól, mindezt teszi egy férfi és nő, olyan szerzőtől, akihez rég vissza akarsz térni, mindeközben megtalálod a lelki békádat, és a sztori ne adj isten még karácsonyi is... Majdnem kész az egész! :D

      Törlés
    2. Micsoda tökéletes kombó! :D :D

      Törlés
    3. Annyira tökéletes, hogy most aztán nekiállhatok keresni egyet... Tiszta kiszúrás, de éves célnak hangzik. :D

      Törlés
    4. :D :D Tök jó, micsoda (nem is annyira) lehetetlen küldetés!

      Törlés
  7. Szia Miamona!
    Örülök, hogy idén is elindítottad a kihívást! Viszont molyon nem tudok jelentkezni, nincs részt veszek gomb... Ennek valami különösebb oka van?
    Boldog új évet! Bubu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is néztem. Azt gondoltam, jóvá kell hagynia előbb valakinek, nem lehet? Ha holnap sem lesz ott a gomb, írok az adminoknak.

      Törlés
  8. Szia Mona! :)

    Én is jövök az idén is! :) Sajnos a tavalyit csúfosan elbuktam, két könyv hiányzott volna, de az év végére úgy besűrűsödtek az olvasnivalók, hogy nagyon a VCS-re és egy másik, decemberi kihívásra koncentráltam. (Viszont mindkettő sikerült!)

    Nagyon tetszenek az idei témák, szerintem most nem változtatok semmin. :) Ha engedélyezik a kihívást, ott is jelentkezem! :)

    Boldog új évet és szuper olvasmányokban gazdag 2018-at kívánok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Sister, üdv újra itt, nagyon örülök neked is! :) Oda se neki, nem vagy egyedül a tavalyi elbukásával... :D A másik kettőhöz gratula! :)

      A molyon azt hiszem én szúrtam el a jelentkezési időt rosszul állítottam be... :S Látszik, kijöttem a gyakorlatból... De már írtam nekik, és remélem hamar megjavul! :D

      Törlés