2015. január 2., péntek

Szumma szummárum 2014

Hihetetlen, de ismét eltelt egy év, és már megint itt az ideje, hogy számot vessek és arassak. Immár harmadszor tehetem meg mindezt, a korábbi szummázások itt olvashatóak, ha valakinek nosztalgiázni lenne kedve... És akkor lássuk a medvét... Azaz, hogy 2014-ben milyen volt a "feldolgozott fa" felhozatal!
Nem értek  a számmisztikához, de zsinórban harmadik éve, darabra pontosan 43 könyvet olvastam. Nem tudom hogy jön össze mindig pont ez a szám, de amíg ez alá nem megyek, addig elégedett vagyok. Fölé persze jó lenne hágni. Talán majd jövőre sikerül! :)


Ahogy így elnézegetem az idei polcomat, elég vegyesre sikeredett a lista. Akadnak régi, jól bevált receptek szerinti választások, és azért (tőlem) merészebb próbálkozások is. Nézzünk pár adatot és számot a teljesség igénye nélkül... Tudom, nem kéne, de előre is elnézést, mert egy kicsit elszaladt velem a ló az összegzés hosszát tekintve... :D

A kép varázsütésre kattintásra megnő :)



~ Összes olvasott könyv: 43
~ Olvasott oldalak:  ~12.500
~ Leghosszabb könyv: 534 oldal (Jodi Picoult: The Storyteller/Vezeklés
~ Legrövidebb: 78 oldal (Jodi Picoult: Larger Than Life)
~ Angolul: 5 és fél 
~ Idei, 2014-es megjelenés: 18
~ E-könyv: 17
~ Mese: 4
~ A recikkel a végére beerősítettem: 13
~ Női szerző: 24
~ Férfi szerző: 14
~ Kedvenc lett: 12
~ Bejegyzések száma: 73
~ A kattintások száma, pont a minap átlépte a bűvös 70 ezret - köszönöm, hogy ennyien olvastok! :)


Félbetörtek...

A 2013-ban három félbehagyáshoz képest most elég jó voltam, mindösszesen egyetlen apró könyvecskét dobtam tettem félre, még hozzá most, nemrég, a nagy év végi "kapkodásban", Arto Paasilinnától: A nyúl éve c. művet, amit rövid, kedves, karácsonyra hangolódás céljából akartam magamévá tenni, de a bizonyos államfők, bizonyos koponyaméret változásainál most elveszített engem... Talán jövőre jön el nekem a nyúl éve (azaz már idén... Istenem, mintha csak tegnap lett volna 2014, pedig tegnapelőtt volt :D).

Nem hagytak mély nyomot...

Amik ezúttal nem hagytak mély nyomot, azaz jó volt-jó volt, de köszönöm, ennyi:

- Lugosi Viktória: Dafke - Be kell vallanom, most, hogy megláttam a címet a listámon, nagyon erősen kellett törni a fejem, hogy mi volt ez, de még úgysem jött vissza egy kukk sem, csak már a bejegyzésem hatására dereng valami, ami sajnos valljuk be, nem túl jó jel...
F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete - A zseniális alapötleten és megnyerő stíluson túl kevés volt, minden szempontból, főleg a filmet látva...

Idegenkedtem

Mint már említettem, 2014-ben 5 és fél könyvet olvastam el angolul. Vagyis hát ebből az ötből, egy kisregénynek felfogható, egy pedig novella. A fél meg, mert a Kalitkába zárt álmokat félig magyarul, félig angolul olvastam. Érdekes tapasztalat volt egyébként. Erre a csekélyke számra viszont annyira nem vagyok büszke... Bár mindig megfogadom, hogy többet fogok angolul, valahogy mégse nagyon jön össze. Sokáig tart rávennem magam. Utána persze ráérzek az ízére, belejövök, és akkor ezt a hullámot meglovagolva, egymás után többet gyorsan elolvasok, nehogy megint elszálljon a varázs... Ki érti ezt. Mégiscsak magyarul az igazi!? :) 



Amiket idegenül, azaz angolul olvastam:

- Jodi Picoult: Where There's Smoke
- Jodi Picoult: Larger than Life
Jodi Picoult: The Storyteller 
Joyce Maynard: Labor Day
- Maria Semple: Where'd You Go, Bernadette





Régi, megunhatatlan lemezek

Csak a komfortosság és élvezet kedvéért, előkerültek persze régi, jól bejáratott szerzők is, úgy mint:
- Tóth Krisztina, akinek még év elején megismerkedhettem regényíró tehetségével is, az Akvárium révén, amiből fájdalmas kedvenc lett. Majd pillanatokat ragasztottam vele, ahol a sebek ajtót nyitottak. Aztán később végre, rég áhított vágyam is valóra vált, személyesen is találkozhattam az írónővel egy emlékezetes író-olvasó találkozó keretében. Apropó, találkozó, bár Joyce Maynard még nem számít régi ismeretségnek, nagy örömömre vele is "összefutottam", és a stílusa lehengerelt. :)
- Jodi Picoult is visszatért az életembe. Először a szögesdrótos földi poklot jártam meg vele a Vezeklésben, ebben a meghatározó, megrázó, megrengető és megrendítő történetben. Majd már az új regényét várva ízlelgettem a médiumokat és elefántokat, végül megérkezett a várva várt regény, a Találj rám, ám legnagyobb meglepetésemre, sajnos nem talált rám annyira, mint vártam volna.
- Szabó Magdától is olvastam, az én író istenemtől, non plus ultrámtól. Először a Mózes egy, huszonkettőben ismerhettem meg az öregek és vének sokszor szánni való, máskor kegyetlen világát, aztán az Álarcosbállal raktam a lelkemet "töltőre" egy kicsit. :) Jól be kell osztani az ő műveit, hogy sokáig kitartsanak. De annyi biztos, hogy nélküle nem telhet el évem!
- Alessandro Baricco is újra rám kacsintott, legnagyobb örömömre, és a Mr. Gwynnel már megint legzsigeribb porcikáimhoz nyúlt a kis hamis, de nem baj, neki szabad. ;)
- Joanne Harris  hétköznapi mágiája nélkül sem lenne igazán kellemes az év... Most egy tőle kicsit szokatlanabb, realisztikusabb, mélyebb, komorabb történettel gazdagított az Ötnegyed narancsban, ami ugyanúgy, ha nem még jobban elvarázsolt, mint az eddigiek. (Note to self: Csokoládé első és második részéről nincs bejegyzés... ajvé, újra kell olvasni őket! :D)
- Jó öreg Neilemmel is kalandoztam, ezúttal London rejtett bugyraiba merültünk alá, Sosehol volt tájakon menekültünk és viszolyogtunk, az iszonytatónál iszonytatóbb Mr. Croup és Mr. Vandemar pedig azóta is elmém rémesen kedves vendégei...
- Anna Gavalda  is vissza franciáskodott köreimbe, jó volt újra köszönteni az Édes életünkkel, amelyben félelmetesen magamra/magunkra ismertem.

Újdonsültek


Ám, ha jól számolom, ez mindössze 7 alkotó 11 könyve, ami azt jelenti, hogy a maradék 32 bizony új ismeretséget takar. Amire roppant büszke vagyok, hiszen ez azt jelenti, hogy most tényleg jócskán tágítottam és hajlítgattam a teret. :) közülük akik a jövőre nézve is biztos bizalmat szavaztak maguknak, azaz stílusukkal és történetükkel kenyérre kentek:
- David Benioff
- Elif Shafak
- Frederik Backman
- Ruth Ozeki
- Marie-Aure Murail
- Justin Torres
- Mette Jakobsen
- Benyák Zoltán
- Edward Kelsey Moore 




Szívembe martak...

Ahogy azt már megszokhattátok tőlem, szeretem ha egy történet benyúl a mellkasomba, és vasmarokkal szorongatja a szívemet... Ez 2014-ben sem volt másképp. Az olvasottak zöme ebbe a kategóriába tartozik, ezért most lássuk csak a top 5 legemlékezetesebb szívfacsarót:

Jól van Miamona, remekül feladtad magadnak a leckét... Nem volt egyszerű a választás, de végül csak sikerült: 
5. Jodi Picoult: Vezeklés - A témáját ismerve (Holocaust) azt hiszem, nem is kell többet mondanom, miért...
4. Justin Torres: Mi, állatok - Egy zavarba ejtően intim családi közegbe pottyanunk, ahonnan se nekünk, se nekik nincs menekvés, és ahol az emberek (felnőttek és gyerekek egyaránt) vad ösztönlények, akik rútul egymásba, magukba és így belénk is tipornak. 
3. Joanne Harris: Ötnegyed narancs - Szeretem az irodalom ennyire erőteljes anyai ábrázolásmódját (már amennyire az ilyet szeretni lehet). A könyv hangulata még máig kísér(t).
2. Tonni Morrison: Nagyonkék - Különleges, megrázó élmény volt, szintén anyaságról, gyermeki kiszolgáltatottságról, felnőtt kegyetlenségről, egy igazi fekete tündérmese.
1. Lionel Shriver: Beszélnünk kell Kevinről - A könyv, amelyet csak húztam és halogattam, végül mégis elérkezett az idő... És Kevin helyett, úgy éreztem, Eváról kellene beszélgetni. Egy újabb anyáról. Egy újabb anya és gyermek viszonyról. Valahogy kísértenek ezek engem. Nem tudok betelni velük. De ez a könyv, talán a valaha volt és valaha lesz legkeményebb megpróbáltatás lett a számomra. És tudom, hogy nem vagyok vele egyedül. Mégis kell az ilyen történeteket is olvasni. Mert amennyire rombol, annyira épít is.

Könnyed/ romantika

Kicsit vidámabb vizekre evezve, bár nem vagyok se a könnyedebb, se a romantikusabb írások nagy rajongója, azért minden évben beficcen egy-egy, és legtöbbször nem bánom meg. :) Így volt ez most is, jól esett megmártózni a finomabb habokban is. És bár most itt a mérleg pont a nők javára billen, a 2014-es nagy románcizom reveláció, hogy a férfiak sokkal jobbak romantikában, mert nem mennek el a nyál, a rózsaszín csillámos giccs felé... Akik a könnyed pillanatokban most segítségemre voltak:



Ruta Sepetys: Kalitkába zárt álmok - Kulcsszavak: New Orleans, Jazz, bordélyház, a múlt árnyai, motoros szépfiú 
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette? - szertelen, bolondos, megható, könnyed, nem is olyan könnyed, egyedi
Jessica Brockmole: Levelek Sky Szigetéről  - hamisítatlan romantika, parfümös könny áztatta levelek, háború, vívódás, szerelem
Graeme Simsion: A Rosie-projekt - modern, mai, könnyed, nem hatásvadász, humoros, kedves, intelligens, eredeti, egyedi, szórakoztató




Érdekes, visszatérő téma

Három könyvben is olvashattam autista gondokkal küszködő emberekről. Annyira magával ragadott a belső kis világuk, hogy a téma a jövőre nézve szintén bizalmat élvez... Bár senkinek nem kívánom, hogy hasonló betegséggel küzdjön, és a való életben nem biztos, hogy könnyen barátkoznék velük, de a világ, amiben élnek, és a látásmód, amivel az élet dolgait szemlélik nagyon egyedi, és szerintem érdekes (gondoljunk csak filmes berkekből Forrest Gumpra, vagy az Esőemberre).

  • Az egyik, már korábban említett olvasmány, Graeme Simsion: A Rosie-projekt volt, ahol Don Tillman igyekszik tökéletlensége ellenére tökéletes párt találni magának, mindezt eredeti, kedves, humoros, megható módon.
  • Mark Haddon írása, A kutya különös esete az éjszakában - Ahol Christopher agyába bújva nyomozhatunk, és számolhatjuk az autókat, színeik szerint, melyek előre jelzik milyen napunk lesz. Én azóta is játszom ezt. Csak színek nélkül, és hajókkal a Dunán... 
  • Sabina Berman regénye, az Én, én én, ahol egy funkcionális autista nő életét ismerhetjük meg, egészen kiskorától kezdve, felnőtté válásáig, mindeközben olyan egzotikus témákat bevonva, mint a tonhal halászat és környezetvédelem.

Valami mesés...


Karácsonyhoz közeledvén újra nyitottam a mesékre, mert az év többi részében megfáradt lelkem vágyott rájuk. Ismét felfedezhettem, micsoda gyógyító és vigasztaló erővel bírnak a mesék (mint általában a történetek, de a mesék különösen.)

~ Mesés élményeimet egy, a felszínen egyszerű, már-már butácskának tűnő allegorikus állatos mesével kezdtem egy tojó tyúkocskáról, aki nem csak tojni, de mindennél jobban, költeni is akar és aztán szárnya alá venni, óvni, gondozni csibéjét. A mese, a felszínt megkapirgálva, sokkal összetettebb és sokrétűbb, magába foglalja az anyaság minden nehézségét és boldogságát. Ez a mese pedig nem más, mint: Sun-mi Hwang: Rügy - A tyúk, aki repülésről álmodott

~ Ezen az élményen felbuzdulva megláttam Kristina Ohlsson, svéd rádió gyerekregény-pályázatának nyertes művét, Az üveggyerekeket, és kísérteties nyomozásba kezdtem egy fiús nevű, vagány kislánnyal, akit a múlt árnyai követnek. 

~ Miután ezzel is ilyen jól elszórakoztam, igazi klasszikus került a kezembe, ami azonban tartogatott jócskán izgalmas fordulatokat, egyedi megoldásokat, és legnagyobb örömömre gyönyörűbbnél gyönyörűbb illusztrációkat. Az egész könyvet öröm volt kézbe- és szívbe venni. Ez volt Limpár Ildikó első, de reméljük nem az utolsó meséje, az Emlékek Tava.

~ A karácsonyt megelőző őrült hajcihőt pedig Békés Pállal és A Félőlénnyel vészeltem át.


A csíkos-pöttyös az igazi!

A mesék mellett szeretek magyar, főleg női szerzős pöttyösöket, csíkosakat is olvasni, most is került az asztalra egy pöttyös és két csíkoska:

~ Pöttyös volt és imádnivaló az Álarcosbál, Szabó Magdától, ahol a kedves Boros család egész élete táncol elénk a bálon, először álarcban, majd szépen lassan felfedve igaz valóját.
~ Aztán jött Bakó Ágnestől a Fekete szivárvány, ahol megértettem, hogy a csíkosokba már jobban beletipor az élet, és egy ifjúsági regény bizony megrázó is tud lenni.
~ Majd Palotai Boris mutatta meg milyen is az a Viharos mennyország. Kedvencemmé is vált! :) Hogyne vált volna, mikor csupa tücsökkedély és csattanó-pattanó gömbölyűség.


Váratlan... siker!?


2014-ben két olyan könyv is volt, ahol nem azt kaptam, amit vártam, mégis jól sült el a találkozás.

Benyák Zoltán: Csavargók dala feltárta előttem a valódi poklot, ami nap mint nap körülvesz mindannyiunkat. Ezen először meghökkentem, de a történet annyira sodort magával, hogy végül minden kegyetlensége és borzalma ellenére , maradandó élménnyé vált.
Fabio Stassi: Charlie utolsó tánca pedig átmeneti csavargóként kezdte nálam, míg ajándékba nem adtam, aztán úgy alakult, hogy végül esetlen természetességével és emberségével elcsavarta a fejem, olyannyira, hogy idei kedves kedvenc lett ez is. :)



Kultúrkavalkád

Sikerült pár számomra eddig idegenebb kultúrába is besettenkednem. Roppant szórakoztató és hasznos utazásnak bizonyultak ezek a könyvek is.
  • Először Elif Shafakkal és a Bolhapalotával barangoltam be Isztambul nyüzsgő utcáit, és kukkantottam be egyedi ékszerdobozainak ablakán. A történet kedvenc lett, Elif Shafak pedig szeretett szerző.
  • Ezután Isabel Wolff invitált meg egy Sétára az időben, Amszterdamból egyenesen Jáva szigetére, ahol még a ránk váró borzalmak előtt bepillantást nyerhettem a sziget egzotikus, fülledt életébe, ezzel párhuzamosan pedig festőien szép angliai tájakon vándoroltam.
  • A kultúrkört 2014-ben, Ruth Ozekivel és Az idő partjainnal zártam. A japánokról nem sokat tudtam eddig, csak a szokásos sztereotípiákat, és úgy voltam vele, hogy nem is nagyon érdekelnek. Aztán, tessék, kiderül, hogy mégis... :) Sokszor elborzasztott a világ, amiben a Nao kénytelen élni, és, ha nem jutna el hozzánk híre, talán nem is gondolnánk ezekről a kis zárt világukban, szigorú szabályaik, hagyományaik, vallásuk szerint élő, amúgy alázatosnak tűnő, közben mg nyüzsgő népről, hogy ilyen kegyetlenségekre képesek. De hát ők is csak emberből vannak... Utoljára, ezelőtt az Ízek, imák, szerelmekben lepődtem meg magamon, hogy mégiscsak fellelhető bennem némi nyitottság és érdeklődés a keleti kultúrák és vallás irányába. Ezt most már igyekszem nem elfelejteni, és bátrabban, tudatosabban nyúlni a témához. 

Legcsábítóbb borítók 2014 (kommentár nélkül)




Legkedvesebb karakterek top 10

10. Mr. Croup és Mr. Vandemar (Sosehol): Náluk a kedves csak idézőjelben értendő. Borzalmasan imádnivaló, undormányos mocsadékok ők! :D
9. Charlie (Charlie utolsó tánca): Nagyobb részben fiktív, nem biztos, hogy ilyen volt az életben, de a Fabio Stassi által életre hívott Chaplin nagyon kedves lett a szívemnek. Igazi jámbor világfi, A Művész.  
8. Don Tillman (A Rosie Project): Bohókás, magának való, elvont/elvarázsolt figura, akit az életben lehet, hogy nem kedvelnék ennyire, mert az agyamra menne, de ismerve a gondolatait nagyon a szívemhez nőtt ez a kis furabogár (Ahogy egyébként a másik két hasonló figura is, lásd az Érdekes, visszatérő témánál).
7. Kolja (Tolvajok tele): Egy igazi, tenyérbemászó, kicsit klisés macsó, akinek csak a szája nagy, de belül egy megszeppent fiúcska. Nálam nagyon betalált a papírforma, és volt belezúgás rendesen abba a mocskos szájú sármőr pofázmányába! :)
6. Bernadette (Hová tűntél, Bernadette): belevaló, vagány, igazi jófej, csupa zsizsegés anyuka.
5. A vén Dzsikó (Az idő partjain): A végtelen bölcs és türelmes Yoda kopasz buddhista apáca, akinek elméje és lelke feneketlen kút, de aki azért gond nélkül tudja élvezni is az életet, legyen szó csokoládéról vagy karaokéról. :)
4. Ove (Az ember, akit Ovénak hívnak): Első számú kedvenc zsémbelős vén krapekom! :)
3. Minou (Minou szigete): A kedves, apró sziget, kedves, apró lakója. Nyíltszívű, bátor, eszes kislány, aki próbál kiigazodni a felnőttek kusza, szövevényes világán.
2. Odette és a mamája (Szikomorfán születtem): Az asszony, aki egy szikomorfán hozta világra a gyermekét, és a lány, aki így pottyant erre a világra. Büszkén, bátran, hatalmas szívvel, és még hatalmasabb szájjal, vakmerően.
1. Idgie (Sült zöld paradicsom): Az első nő, akibe szerelmes lettem! :D Makacs, öntörvényű, nyílt, egyenes, jószívű, vagány, forrófejű, imádnivaló!


Miáú, de elfáradtam ennyi könyvelgésben! :D



Amit ti szerettetek

Íme a top 5 legnézetebb 2014-es bejegyzésem:

5. Beszélnünk kell Eváról 
4. Jodi Picoult: Vezeklés
3. Anna Gavalda: Édes életünk
2. Témázunk: Irodalmi bakancslista
1. Pocorn jelentések: A könyvtolvaj 








Huh, azt hiszem, eléggé kiveséztem az idei befalt betűket... Ide egy top 10-et szántam, ám összesen 12 kedvencem lett, ehhez pedig társul pár könyv, amely bár nem lett kedvenc, mégis helyet kéne hogy kapjon a top 10-ben, viszont kedvencet sem szeretnék kihagyni... Így tehát - dobpergés -, minden kommentár nélkül, íme a kedvencek és egyben a:

2014-es olvasások - Top 16:




Miú-mi új(don)ság?


Néhány kedves (főleg) bloggerina társsal új rovatot indítottunk útnak, melyben őszintén és kendőzetlenül jól ki, be, át, körül... szóval TémázunkMindenről, ami kikívánkozik a könyvekkel kapcsolatban. Pár fordulót kihagytam ugyan, de roppant jó kezdeményezésnek tartom, és ezen posztok olvasottságát elnézve, ti is, így hát 2015-ben is folytatni igyekszünk! :) 


Újévi tervek, vágyak

(Képek forrása: Pinterest)
Na, ők is köszönik szépen, vannak, méghozzá sokan, és egyre elvetemültebbek. Rengeteg féle-fajta könyvet és szerzőt szeretnék megismerni 2015-ben is! Hogy egyből mély vízbe vessem magam, Nimával egyfajta párbajra hívtuk ki egymást. A virtuális blogger közösségünkben, úgy éreztük, hogy közöttünk tátong a legnagyobb "űr", ami a könyveket illeti, így hát egymás "diétájára" fogjuk magunkat, és meglátjuk hogy sül el. A cél nem a szívatás, hanem az esélynyújtás, hogy Nima kedvet kapjon máshoz is, mint az UF, és evickéljen kicsit az én drága, kedves lélekvizeimen, én pedig ugorjak fejest valami egészen másba. Két-két opciót adtunk egymásnak, melyből választhatunk. Nima listáján, általam: Szabó Magda: Ókút és David Benioff: Tolvajok tele szerepel, amelyből ő a másodikat választotta. Az én opcióim pedig: Chloe Neill: Chicagoland vámpírjai (még leírva látni is furcsa a blogomon :D) és Robert J. Sawyer: Flashforwardja, ez utóbbira esett a választásom, mert az elsőt éppoly kemény diónak találtam, mint Nima Szabó Magdát. :) Tét nincs, és semmi sem kötelező, feladni is ér, de az lenne igazán szép, ha sikeres lenne az ismerkedés. Drukkoljatok! És ha van kedvetek, csatlakozzatok. Ha lenne rá igény, én szívesen kitalálok egy formát és módot, hogy 2015-ös játékos kihívás legyen belőle, csak szóljatok... :)  Ezen kívül volt két játékom is, melyek egész szép sikert arattak, ezért 2015-ben is tervezek jelentkezni hasonló meglepetésekkel! ;)

Amiket/ akiket pedig idén olvasni szeretnék (szintén a teljesség igénye nélkül): 


A régi jó ismerősöket mindenképpen - Szabó Magda, Máté Angi, Baráth Katalin, Schäffer Erzsébet, Émile Ajar, Joanne Harris, Baricco, Gaiman és még sokan mások... Magyarok közül, akikkel tudatosan ismerkednék: Závada Pál (Természetes fény), Kőrösi Zoltán (Szívlekvár), Háy János, Totth Benedek (Holtverseny), Bódis Kriszta (Carlo Párizsban), Kemény Zsófi (Én még sosem), Cserna-Szabó András (Veszett paradicsom), Békés Pál (Csikágó), Simon Márton (Polaroidok), Vág Bernadett (Zacc - Gangregény), és még kitudja hányan jönnek majd velem szembe... Régóta olvasni vágyott könyvek közül pár: Oszkár és Rózsa mami, A Manderley ház asszonya, Száll a kakukk fészkére, Sophie választ, A remény rabjai, Moulin Rouge, Garp szerint a világ ésatöbbbi ésatöbbi... Új vízek felé evezve bevállalnék, tőlem szokatlanabb, talán sokkoló választásokat, úgy is, mint: Gaura Ágnes btk-s vámpírjai, (PuPilla, jöhet a szívdobogás) Moning: Fever sorozat, A marsi (Nitán felbuzdulva), World War Z (megint csak PuPillának hála), Galaxis útikalauz (bakancslistás). Lehet, hogy ez a lista majd borul, és teljesen mások találnak rám. Nem baj. Elképzelések azért kellenek. :)

Hát ennyi lettem volna 2014-re, most jöhet az új év, új könyvekkel! Mindenkinek boldogat, jóleső betűkben gazdagot! :)



51 megjegyzés:

  1. hát, akármennyire is messzire áll egymástól az ízlésünk, azért utána néztem pár könyvnek, amiket itt felsoroltál. szóval nem vagyok reménytelen. :D
    az a "párbaj" érdekes lesz, főleg, ha folytatjuk. elkezdted már a flashforwardot?
    és ja, inkább Benioff, mint Szabó Magda. olvastam én már tőle, de most semmi nem állhatna távolabb tőlem, mint ő, ekkorát meg nem tudok ugorni hirtelen. tudod, a fokozatosság elve. :D (meg egyébként én őt nem szeretem.)
    viszont, tudod, mire vagyok kíváncsi? D. Tóth Kriszta húszezer éjszakájára. te nem? (célzás volt.:))
    a moulin rouge-t viszont nagyon ajánlom, az egyik legjobb életrajz, amit olvastam. (Munkácsyé volt a másik.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is tartalak reménytelennek, vagy UF-ból meg minden egyébből akkor én vagyok az... :D
      Még nem kezdtem el, majd szólok. :) Ez a Szabó Magdás nekem kés a szívbe, de azért elfogadom. :)
      Nahát, D. Tóthot álmomban nem jutott volna eszembe, de most, hogy mondod... :)

      Törlés
    2. Most kíváncsivá tettél... Elárulsz egy-kettőt, aminek utána néztél? :)

      Törlés
    3. Joyce Maynard, Justin Torres: Mi, állatok, Palotai Boris
      és a szikomorfát valszeg ebben a hónapban megveszem, majd még eldöntöm. (biztos megveszem, csak még nemtom, mikor.)

      Törlés
    4. Amennyire ismerlek (tudom, az nem sok): Maynardtól ne a Nyárutót, inkább az Otthon a világbant, bár azt én még nem olvastam, nem tudom pontosan milyen... Palotai Boris szerintem téged kikészítene, de én örülnék legjobban, ha nem... :) Torres talán betalálhat, Szikomorfa tűnik ebből a listából a legesélyesebbnek. Na majd szólj, hány találatom van a Nima-lottón! :D

      Törlés
    5. kizárt, hogy elolvassam őket, ennyi időm nincs a saját könyveim mellett. :DD
      de a szikomorfa tuti olvasós, abban biztos lehetsz. (én is igyekszem biztosra menni. :D)

      Törlés
  2. Megaposzt ;) Jóóó ég, mennyit dolgoztál vele?! Szuperek a képek, és jó olvasmányaid voltak, azt meg, ahogy máshol mondtam ne szégyellje senki, ha valaki máshoz képest kevesebbet olvasott, a 46 az rengetek könyv, egy egész oszlop, többezer oldal. :)
    Dobog a kis szívem rendesen, ha beváltod az ígéreted és Moningozol idén, fúúú, csak nagyon izgulok, hogy tetszeni fog-e, és emlékezz: angolul! Please! :)
    Az Oszkár és Rózsa mamit is nagyon várom, hogy elolvasd.
    Az egyedüli ami nekem fintorgós, ezek a magyarkák, akiket felsoroltál a vége felé, hát én őket nem nagyon szeretném tesztelni ,taszítanak. Viszont hallgass Nimára, szerintem a Húszezer éjszaka neked való lenne.

    A marsit is el szeretnéd olvasni? Azta... Az sci-fi ám :D Te is tudsz határokat feszegetni, szép csendesen ;)
    A szép borítós és kedvenc karakteres kategóriád lehet hogy majd ellopom a következő összegzéshez - már ha emlékezni fogok, éés lesznek emlékezetes karakterek :D Ha a 2014-esből kéne mondanom, akkor Hans Hubermann lenne a topon, abszolút.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ja, ezt én se értem, hogy ha valaki nem olvas el 200 könyvet, már szinte bocsánatot kér. szee is. :D annyi, amennyi, mindegy az, csak nagyon jók legyenek.
      a szép borítós tényleg jó ötlet (nálam lenne randa borítós is, lett volna mit betenni).

      Törlés
    2. Hát, nem fogok hazudni... egészségtelenül sok időt töltöttem vele, de minden percét élveztem. :) Sőt, akkora egomán rajongó vagyok, hogy nagyon sok bejegyzésemet újraolvastam, és lubickoltam a felfrissítés gyönyörében. :)
      Jó-jó, tudom, nem szégyellem. Mondom, nem könyvmoly körökben, ennyivel is élet nélküli ufónak vagyok nézve... :D
      A saját érdekedben (és az enyémben) kérlek vértezd fel magad Moning csalódás ellen. Mivel ez egy igen hosszú sorozat, kerek perec a képetekbe fogom vágni, ha nem tetszik... :D Nekimegyek angolul, aztán meglátjuk. :)
      Oszkárhoz erőt gyűjtök még. A "magyarkákat" (khm, ez nem volt szép megnevezés) tudtam, hogy fintorgós lesz, de milyen jó, hogy előszűröm neked őket, úgyis be fogsz indulni, ha idehiperventillálok pártól, tudom én... ;)
      A marsit... el... biztos megőrültem :D Hát inkább csak kutya vagyok, aki ugat, aztán meglátjuk, hogy ráharapok-e. Lehet, hogy nem tágul semmi, csak visszapattanok a falakról. :D
      Te olvastad a Húszezer éjszakát? Hallgass Nimára, igenis! :D
      Lopjál csak bármit, a top látogatott bejegyzéseket én csentem tőled. :)
      Ó, igen, az öreg Hans. De szerettem én is. :) Sőt, én Rosát is nagyon szerettem. Örökre belém égett az a fésűs jelent. Mikor először olvastam, percekig zokogtam. :)

      Törlés
    3. Felvérteztem magam, de kérlek, kérlek, kérlek, ne add fel rögtön a legelején, kéééérlek! Mac egy kicsit pink lesz és barbie, de nem sokáig ,esküüüüü. :)

      Magyarkák, hát ez van, előítéleteim vannak velük kapcsolatban. :)

      Nem olvastam a Húszezer éjszakát, csak Nimához hasonlóan úgy érzem hozzád passzolna! :))

      Ahh, szinte mindenki emlékezetes A könyvtolvajból, nekem egész listám volt róluk, és a szívember zártam őket. Nekem Rosával a harmonikás-holdsugaras jelenet villan be folyton, fájón.

      Törlés
    4. -Adok neki egy félkötetnyi esélyt :D Pink és barbie nem hangzik jól, de talán leszek pink és barbie kedvemben... :D
      -Nekem is sok előítéletem van, szóval nem vetem rád a követ... :)
      -Az már csúcs, hogy olvasás nélkül is tudsz ajánlani nekem. És lefogadom, még be is jönne... :)
      -We ♥ The Book Thief as it is! :)

      Törlés
    5. Mona, az eleje ugyan pink, de utána dark lesz.
      (és ezek a végletek csak a végén állnak össze szépen.)
      és BARRONS ésésés RYODAN, meg LOR... :D

      Törlés
    6. Jó, akkor majd valahogy átszenvedem magam barbie land-en :D

      Törlés
    7. Azééééér' egy kötetnyit inkább, vagy másfél :D de nekem az első medencés pillanattól szerelem volt ahhh, kívülről el tudnám mondani az első 50 oldalt :D :D :D :D :D És Nima jól mondja, de leginkább: BARRONS. BARRONS. BARRONS. A pasi, akinek könyvesboltja és karizmája van. <3
      amúgy meg pinkség... te is lakkozol körmöt, ennyit erről, ne legyünk álszentek :D

      Törlés
    8. Persze, lakkozok, de nem szeretem, ha ráborul a könyvre... :)))) És még mindig bennem van a Sophie Kinsella fiaskó, akiért te odavagy, hogy Az ördög Pradát visel katasztrófát már ne is említsem. Háromszor... Háromszor futottam neki annak a filmnek, úgy, hogy Meryl Streep nálam a toppok topja... :D

      Törlés
    9. :D :D aaajjjj, mennyi fiaskót emlegettél fel, meghasad a pici szívem :D De ez más, ez dark urban fantasy lesz, és nagyon jó a sztorija. Soha semmiért nem rajongtam még ennyire a Harry Potter óta. :)

      Törlés
    10. Az a te nagy szerencséd, hogy nem tudok a blogon stiklizni... *bambán, kifejezéstelenül maga elé bámuló minion* :D

      Törlés
  3. :) pillanatokat ragasztottál, ahol a sebek ajtót nyitottak - ezt egyszer ellopom egy versbe! majd neked ajánlom... gratula, és jövök még! (olvasni, lopni)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, de én meg Tóth Krisztától loptam... Ha neki is oké, akkor viheted, hihi. :D
      Köszi, és gyere csak, szabad a rablás, örülök, ha van mit... :)

      Törlés
  4. Az idei évre is sok ilyen jó könyvet kívánok neked!! Rengeteg jó könyvet olvastál, a top16-os listádról is többel szemezek én is :)
    Ez a könyves kihívás Nimáal jó ötlet - komfortzónából ki! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, ennél szebbet nem is kívánhatnál! :) Most így visszagondolva, és összeszedve tényleg rengeteg jót olvastam, a poszt megírása előtt nem is gondoltam volna... :) Jók ezek a listák, mindenkiéről lehet csenni, nálam is gyűlnek már a szarka-finomságok. :D
      Néha ki kell lépni a komfortból... Sokszor elfelejtem, hogy bármikor visszamenekülhetek, ha bármi balul sülne el... :)

      Törlés
  5. Én még várom, hogy több pöttöys-csíkost olvass:) Annyira jó amikor az én régi kedvenceim új közönségre találnak

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Többet akartam most is, csak valahogy ennyi lett belőle. Nagyon élvezem, hogy felnőtt fejjel is ilyen sokat képesek nyújtani. Mindig elgondolkozom, hogy talán kár, hogy korábban kimaradtak, most össze lehetne hasonlítani, viszont lehet, hogy nem olvasnám őket újra, így meg kihozhatom belőlük a maximumot. :)

      Törlés
    2. Én is támogatom a pöttyös-csíkosokat! :)))

      Törlés
    3. Bár te olvastad őket, azért neked is van még mit pótolni, nem? :) Olvashatunk azt is együtt, csak szólj, hogy mit és mikor. :)

      Törlés
    4. Én nem sokat... vagy hát nagyon szigorúan nem tudom mi a pöttyös-csíkos azok közül, amiket olvastam, mert több e-könyv volt, illetve más kiadás, illetve pl. nem tudom megjelentek-e pöttyösben Fehér Klárák vagy nem... szóval kicsit homály. Olvashatjuk :)

      Törlés
  6. Nagyon örülök, hogy két örök kedvencem, az Ötnegyed narancs és a Beszélnünk kell Kevinről is ennyire tetszett neked. Az előbbi a kedvenc Harris-regényem máig, még a csokoládénál is jobban szeretem. A Kevin meg pont olyan, mint ahogy te is fogalmaztál.

    Szép terveid vannak! Ez az ajánlás nálunk is megy ugye az ötös fogattal, szóval szerintem ezzel csak nyerni lehet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod mit? Lehet, hogy én is jobban szeretem a Csokinál. Sokkal... nem is tudom... mélyebb. Sokaknak épp ezért csalódás a csokis hármas után. Őket is megértem, de nekem Harris nem tud túl "csupasz" lenni. Eddig egyedül a Rúnajelekkel sültem fel, akkor már sokkal inkább a realisztikus oldala a nekem való, megspékelve jó adag"hétköznapi" mágiával.
      A tervek szépek, majd meglátjuk mennyi valósul meg belőle, de nem ragaszkodom semmihez se görcsösen, mert az sosem jó. :)

      Törlés
  7. Az első gondolatom reggel 9 körül az volt, hogy Te.Atya.Ég!
    Aztán lecsillapodott mostanra, és csak annyit, hogy le a kalappal, hogy ennyit és ilyet írtál. Én képtelen lennék, és azt gondolnám, hogy úgysem olvassa el senki, ha nem fér bele kb. egy képernyőbe. :) Én szokás szerint ugyanazokon a pontokon megyek végig, gyorsan összecsapva.
    Aztán még az is leülepedett, hogy mit is írjak, mert néhányszor már hozzászóltam, írtam, hogy "nekem is", vagy "nekem éppen nem", vagy "éppen miattad". Mondjuk nekem kedvenc Harris-em a Szederbor volt, de szerintem még a Partvidékiek is jobban megfogott, mint az Ötnegyed narancs. De bajom nem volt vele, :) Picoult is megbeszéltük, bár a Vezeklés, mint minden hasonló csontig hatol. Tartozok magamnak még egy lengyelo-i úttal. Még néhány könyvhöz tudnék hozzáfűzni valamit, hogy miért nem fogok belekezdeni, vagy éppen megkérdezném, hogy vajon engem megérinthet-e, tetszhet-e, de ezek annyira én- és hangulatfüggők, hogy nincs rá pontos válasz. Van, amiről nem is hallottam még (mondjuk 1-2 könyv a posztból), pedig olvasom a blogot. :D
    De ha a top 16-ot nézem csak, én így összegezném ezt:
    9-et olvastam; 1-et félbehagytam; a maradék hatból pedig kettőt választottam ki, hogy elolvasom. Palotai Boris írását, és az Oh, Boy!-t. Újabb könyvek a papírcetlimen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát sajnálom, ha a posztom láttán le kellett csillapodnod... :D Igazából, még mindig úgy vagyok vele, hogy ha választanom kell, akkor első helyre a saját magamért blogolást tenném, és mivel idén elég korán elkezdtem írni, nehogy kifussak az időből, apránként jöttek hozzá új és újabb ötletek. Aztán úgy voltam vele, hogy nekem hasznos, szépen leülepedett ez az év olvasmányügyileg, akkor meg miért kurtítanám meg. :) Aki akarja végigolvassa, aki nem, nem, azért emeltem ki szépen külön a részeket, hogy a szkennelőknek is kedvezzek. PuPilla egyébként - isten áldja ezt a nőt! :D - megint "előbétázta", és megnyugtatott, hogy bár hosszú, de szépen átlátható és gördülékeny, ő pikk-pakk "átfutott" rajta. :) Tudom, nem szorulna magyarázatra, de na, csak ennyi. Be is fejezem. :)
      A többire reagálva, a Partvidék és Szederbor is nekem még vissza van Harristől, majd nyilatkozom azokról is. :)
      Szerintem két nagyon jó kis könyv került fel a cetlidre, majd lesem, hogy beváltak-e. :)

      Törlés
    2. Nem azért írtam, hogy megbántsalak vagy hogy "magyarázkodnod" kelljen. Amúgy is, hogy jönnék én ahhoz.. :-)
      Én elolvastam, de én másmilyen vagyok, meg ilyenek. Most nem merülnék bele az életembe a te blogodon. :-D
      Olvasom őket, ha beszereztem vagy megszereztem. (Egyébként pedig ezer éve még Odaát kölcsön ígértem a Mindörökre behálózva címűt. Ha még érdekel. :-D)

      Törlés
    3. Ja nem bántódtam meg :) Odaát... ez jó, és rövidebb, mint a nemmondjukkianevét oldal :D Tényleg ígérted? Nem is emlékszem. :D Meg a könyvre sem, de most megnéztem, és érdekesen hangzik. :) Majd megbeszéljük Blogzugolyban ;)

      Törlés
    4. Azért gondold át, mert ez a könyv esélyes lehet arra a címre, "Könyv, amit ma már nem olvasnék el" :-D
      Mondjuk, nekem tetszett.

      Törlés
    5. Na igen, Odaát a várólistám úgy maradt, 500 valahány könyvvel, amiket az életem árán sem tudnék felsorolni. :D Nem is nagyon nézem már, néha szoktam csak szemezgetni róla, mikor olyanom van... :) Majd megvizsgálom ezt a könyvet is tüzetesebben. :)

      Törlés
  8. Úristen Mia, ez aztán poszt a javából! Azt sem tudom, hogy mihez szóljak hozzá hirtelen :)
    Ennyi ilyen párbaj-féleségben én szívesen benne lennék, ha valaki párt keres magának, én itt vagyok, bőszen integetek. Az idei komfortzónás témátoknak hála a sci-fivel is megismerkedtem és nem fájt, sőt mi több, nagyon élveztem :D
    Rengeteg jó könyvet olvastál idén, nem győzök magamnak válogatni, jegyzetelni. Az Oh,boy-t miattad felvettem a listámra, nagyon kíváncsivá tettél. Annak is örülök, hogy a Rosie projekt és Don Tillman személyesen is bekerült a kedvenceid közé - azt látom, hogy ezt a könyvet vagy szeretik vagy utálják, átmenet nincs. Szerintem akit az első oldalakon megfog magának Don, annak nyert ügye van :)
    A Szikomorfán születtemből is közös kedvencünk akkor Odette és az édesanyja - mindkettő belevaló nő volt, imádtam az élethez való hozzáállásukat és humorukat :)
    Azt viszont sajnálom, hogy idén, azaz tavaly nem olvastam Harrist, hiányzott is, de valahogy nem úgy jött ki a lépés. Az Ötnegyed narancs nálam annyira nem jött be tőle, de lehet, hogy csak nem jókor olvastam. És még egy utolsó: most már muszáj leszek legalább egy Picoult-könyvet. Sokan olvassátok őt, szeretitek is, szeretném tudni, hogy mit tud.
    Na, most már csak annyit, hogy legalább annyi szép és jó, kedvencek közé kerülő olvasmányt kívánok neked 2015-re, mint idén! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is bajban voltam a tieteknél, mert mire észbe kaptam, végigértem, elfeledtem mire is akartam reagálni, úgyhogy nagyon jó kis txt-be jegyzetelős módszert fejlesztettem ki. :D
      Én meg sokszor úgy vagyok vele, hogy te vagy nekem a "felderítő", mikor olyan terepre merészkedsz, ami ingatag, megvárom, hogy "túléled-e", és ha igen, sőt még tetszik is, akkor kimerészkedem én is. :D
      Igen, a Szikomorfán jót derültem, mikor a nemmondjukkianevét oldalon megláttam, hogy pont mi ketten kedvenceltük. :)
      Picoultval, azért csak óvatosan, én idén kísérletezek, és megnézem én változtam-e, vagy ő. Remélem nem kell lemondanom róla, mert eddig tényleg szerettem, hatásvadászata ellenére is. :)
      Összeállt ám már a fejemben mit és hogy csinálnék ezzel a párbajjal, és eszembe jutottak régi szép idők, mikor egyszerre futott vagy 20 kihívásom, és hogy élveztem, na meg ez a vcs is hogy bejött, szóval lehet, hogy az lesz, hogy majd összeszedem magam, mozgalmat hirdetek, és ha senki nem jön, akkor kitalálunk neked valami mást, na mit szólsz? :)

      Törlés
    2. Ja a vcs nem az enyém, csak jó ötlet, és mai napig működik, sokan imádják. :)

      Törlés
    3. Én maradtam az oda-vissza görgetésnél. Aztán persze mindig marad olyan rész, amire elfelejtettem reagálni.
      Tényleg? Ezt jó hallani. :) Én úgy vagyok vele, hogy tök jó új dolgokat kipróbálni, szóval alapból nem zárkózom el semmi elől sem, illetve visszanézve a 15 évvel ezelőtti énemre, hát olyat változtam, hogy azt el nem lehet mondani :D Kíváncsi leszek a Tündérkrónikákra - szerintem meg fogsz lepődni, én is szerettem, egymás után faltam fel őket, csak az utolsó kötet hiányzik még.
      Nekem jó, benne vagyok :) mondjuk kihívásokra már nem jelentkezem, a vcs-t szeretem csak, de az számomra játék inkább, de az az ajánljunk a másiknak egy új terepről nagyon jól hangzik :)

      Törlés
    4. Ez nem kihívás lesz, hanem vérre menő párbaj!!! :D ;) Na majd meglátjuk mi sikerül. :)
      Tündérkrónikák! Soha nem vagyok képes megjegyezni, hogy az a Fever magyarul :D Mert a Fever az olyan belevaló, a magyar meg kicsit cuki-muki, de majd megtanulom! Remélem, én is hogy meglepődök és pozitívan csalódok, mint a HP-nél. :)

      Törlés
    5. A Fever belevaló,a Tündérkrónikák valóban kissé cuki-irány, és főleg a szexszel ölő tündértől sül ki a szemem, waaaah, szóval csakiis angolul. :)

      Nikkincs, szerintem Picoult A nővérem húgával nem lóhetsz igazán mellé, nagyon jó könyv! :)

      Törlés
    6. Szexszel ölő tündér lol, akkor már miért nem tündéri vagina dentata :D
      Tényleg, A nővérem húga a legerősebb nekem is eddig. Illetve talán még a Törékeny. Én legközelebb, az autista témán tervezek továbbhaladni a Házirenddel.

      Törlés
    7. Neem, nem, semmi olyan, és hidd el, nem is olyan perverz. :)
      A Házirendet én is szeretném, és a Törékenyt is, még kimaradt... (még jó sok kimaradt :D)

      Törlés
  9. Húú, micsoda poszt! Végigolvastam, élvezettel :)
    Tök jó, hogy a 43 könyvből (és valóban, "normális" emberek ennek a számnak a hallatán elkerekedett szemmel néznek, hogy úristen, "get a life!") 16-ot így szerettél. A top ötödet olvastam, és valóban mind szuper könyv!:)
    Kíváncsi vagyok, hogy tetszik majd Moning meg a World War Z, nagyon szeretem mindkettőt, de főleg az utóbbit. A marsival szerintem hamarosan én is próbálkozom, de annak ellenére, hogy nem vagyok oda a sci-fiért, érzem, hogy ez betalál majd. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Én magam is meglepődtem, mikor összeszámoltam a kedvenceket, mert azt hittem alig lett... :)
      Ez A marsi egyre jobban sci-fi jolly jokernek tűnik nekem, sok mindenkinek fekszik, akinek a műfaj amúgy nem kedvence. Remélem, mi is köztük leszünk! :)

      Törlés
  10. Jaj, ez nagyon hangulatos lett :) Jövőre szerintem majd én is készítek ilyen mellék kategóriákat, nem is értem, hogy nem jutott eszembe úgy szeretem az ilyeneket.

    És úgy megörültem, hogy megláttam nálad a Chaplines könyvet, tavaly télen vettem meg úgyhogy nulla információm volt róla, és nem is tudom miért, szerintem csakúgy megtetszett a boltban. De azóta se olvastam el, és most megnyugodtam, hogy ezek szerint nem nyúltam mellé :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök. :) Jó sok kategóriába lehet szedni a kis aranyosakat. :)
      Én még a boltban sem figyeltem volna fel rá, mert nem nagyon érdekelt Chaplin, bevallom, de örülök, hogy a sors keze közbelépett, és mégis csak elolvastam. :) Szerintem nem nyúltál mellé, ahogy nézem molyon pl. kevesen értékelték csak, de zömében 4-5 csillagokat adtak. Lehet, hogy akit, mint életrajz vonzana, elijeszti, hogy fiktív, akit meg mint regény, nem érdekli annyira Chaplin... Kíváncsi leszek majd a te véleményedre. :)

      Törlés
  11. Én is beállok a csodálók sorába, örülök, hogy megírtad.:) Sok tetszetős könyv van a listádon (pontosabban listáidon), remélem, a saját olvasatlan-kupacaim közé be tudok szorítani néhányat.
    Elképesztő, mennyit lamentálunk a Végső Számon, hogy ki mennyit olvasott tavaly. Tök jó könyveket olvastál (ill. sok jó volt köztük), ez a lényeg.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Remélem is, hogy vastagíthatom a már gondolom így sem túl vékony listádat. :D
      Igen, nagyon lamentálunk, mert mikor meglátom azokat a nagy számokat, eszembe jut hány világgal többe járhattak, mint én. :) De most, hogy összeszedtem, milyen sok kedvencem lett idén, már teljesen megnyugodtam és megelégedtem. :)

      Törlés
    2. A listám, pont a túlterheltség miatt, csak képzeletben létezik. Ha valós alakot öltene, összeomlana a valóság.:D
      Örülök.:) Az olvasás abszolút nem számfüggő hobbi.

      Törlés
    3. Nekem most van pár kallódó cetlim az asztalon arra a célra, hogy ha elakadnék, legyen honnan puskázni, de semmi sem "kötelező" róla. :)

      Törlés