2013. június 4., kedd

Zsöllye jelentések - Átutazók

(http://interia.blog.hu/)

Ismét a Vígszínházban jártunk, ahol Átutazókat láttunk.


Nagyon vártam a darabot, mert csupa jót hallottam róla, és a leírása is nagy reményekkel kecsegtetett: 


Hanoch Levin különleges humorú, költői szépségű darabjából gyönyörű egyszerűség, bölcsesség és emberség árad.
Egy kis közösség, néhány család, sok generáció mindennapjai elevenednek meg a szemünk előtt: gyerekek, szülők, nagyszülők, akik mind szerelemre, szeretetre vágynak, vagy csak egy másik életre, más bőrébe bújva, máshol, más korban.
Az Átutazók műfaja "komédia nyolc temetésben", de minden mondata hihetetlen életszeretetről árulkodik. (Forrás: vigszinhaz.hu)

És bár én nagyon elkönyveltem magamban, hogy nekem a Vígszínház és Eszenyi Enikő miliője lesz a kedvenc, ez most mégsem varázsolt el...


(vigszinhaz.hu)

A történet valóban mindennapi életeinket igyekszik bemutatni, hétköznapi, gyarlóbbnál gyarlóbb embereken keresztül, de ami végig uralja a darabot, az az olcsó, erőltetett humor.  De olyan Sas kabaré féle..."Ugorj fel!" - hangzik az invitálás és Pindroch Csaba páros lábbal szökken egyet. Ne... Ezt ne... Ebből a szempontból nem bántam, hogy csak egy felvonás (és nyolc temetés).


Péter Kata, Pindroch Csaba, Lengyel Tamás (vigszinhaz.hu)


Már az elején sejtettem, hogy "baj" lesz, mikor kezdő felütésként Harkányi Endre szorulással küzd, és már a tizedik mondat is még erről szól. Mikor pedig Majsai Nyilas Tündét megláttam, mint Betty a csúnya lányt, mű kapafogakkal, hát... konyulni kezdett a vígságom. Körülöttem másoké viszont ekkor kapott csak szárnyra igazán. Sokan nagyon jól mulattak, vigadtak, szóval nincsen ezzel baj, csak nekem nem ez jelenti a szórakozást. Egyébként, akin egyedül, őszintén tudtam többször is mosolyogni, az Lengyel Tamás. Ilyen szerencsétlenre megcsinálni, mikor pedig még nemrég A Lovakat lelövik, ugye? című darabban "szerelmes" voltam belé... :) Remélem még sok arcát lesz szerencsém látni!



Igó Éva, Harkányi Endre (7ora7.hu)


Szóval az este legnagyobb részében azzal voltam elfoglalva, hogy az általam szeretett sok jó színészben gyönyörködtem. Mert hiába volt a darab kedvem ellen, azért jól esett sorra felismerni a már ismerős arcokat. Hegyi Barbara, Kern András, Halász Judit, Kerekes József, Igó Éva, Lukács Sándor, (újabb kedvencként) Józan László... Velük igazából úgy vagyok, hogy ha csak meteorológiai jelentéseket olvasnának fel két felvonásban, azt is elnézegetném, hallgatgatnám. Nem beszélve azokról a régen várt óriásokról, akiket most láthattam életemben először a csodadobozon kívül, mint Reviczky Gábor.

Törőcsik Mari, Varju Kálmán, Reviczky Gábor (vigszinhaz.hu)


De ha szívemre teszem a kezem, akkor (legalább) egy valamiért, valakiért maximálisan megérte! Teljes szívemből meghatódtam Törőcsik Marin. Az a szeretet teljes érzés, ami átjárt mindenkit, színészeket, közönséget, mikor ő megjelent... Még Reviczky Gábor sem tudott olyan vérbeli gonosz, tékozló fia lenni... :) És tényleg nincs egy sora sem Törőcsik művésznőnek, mégis megtölti a színpadot élettel, reménnyel, hittel, szeretettel. Kortalan, csupaszív "jelenség". 

 
A csupaszív Törőcsik Mari (7ora7.hu)

~Értékelés: 10/6      Átutazott rajtam az Átutazók, volt, ami maradt, volt ami ment... Nem mondom, hogy nem ajánlom a darabot, mert lehet, hogy csak én voltam rosszabb passzban, munka után beesve, vagy csak engem ilyen nehéz megnevettetni (mondjuk ez szerintem nem igaz. :) ) de a fő ludas itt, mint sokszor máskor is, a prekoncepcióm volt. Annak ellenére, hogy a leírás szó szerint kimondja, hogy "különleges humorú", valahogy nem voltam ennyi, és ilyen humorra felkészülve, és pont a humor volt az, amit nem éreztem különlegesnek. De ettől még nem dől össze a világ. Megyek én még Enikő utcájába! Reményeim szerint nem is kevésszer!


Több infó: itt
Több zsöllye jelentés: itt     


 

8 megjegyzés:

  1. De érdekes, épp ma beszéltünk erről a darabról színházba járó ismerősömmel, hogy ezt nagyon dicsérik, meg kéne nézni...
    Hm-hm. Nem győzött meg a posztod (ami amúgy jó), hogy ez kell nekem. Az olcsóságra én sem vagyok vevő, nagyon nem.
    Viszont amit mi láttunk tegnap, azt ajánlom neked is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hittem inkább kedves és megható lesz. Arra vágytam volna. Ez volt vele a fő bajom. De attól még lehet, hogy Neked tetszene, egy próbát mindenképp megér, már csak a szereposztás miatt is, tényleg. :)

      Na, megleskelődöm miről írtál. Á, látom is már, Mikve. Jaj de régi vágyam már! Szerintem mi már majd csak a következő évadban kerítünk rá sort. Na megyek, végigolvaslak. :)

      Törlés
  2. Hidd el, nem tetszene nekem :)
    Az olcsó és gagyi poénok meg akármik nagy ellenségeim :)
    A Szentivánéji Álomba majdnem belehaltam, mondjuk az eleve Operettszínházas... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na oda még mi sem merészkedtünk el... De azért egyszer legalább kipróbáljuk. Ha másért nem, hogy megnyugodhassunk, hogy ott is voltunk... :)

      Törlés
    2. egyébként vannak ott azért jó, jobb darabok is.
      de máshogy kell hozzájuk állni. Pl. a Miss Saigon egész jó.
      én még ott a Rómeó és Júliát megnézném.

      Törlés
    3. Na én azt pont nem! Már a könyökömön folyik ki a Lehetsz király :D Kár, hogy a Mozartot már nem játsszák, mert arról hallottam jókat, illetve talán a Rebecca érdekelne még, vagy Az operaház fantomja. :) Ha már lúd... :D

      Törlés
  3. Az operaház fantomja nagyon jó, de az Madách színház egyébként. Bár majdnem egykutya :)

    VálaszTörlés